موزه مردم شناسی ابرکوه، سندی از فرهنگ دوران گذشته
موزه مردمشناسی ابرکوه توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان یزد در سال 1385 هـ.ش افتتاح گردیده و هدف از آن، نگهداری و نمایش آثار ارزشمند مرتبط با زندگی سنتی مردم ابرکوه میباشد؛ آثاری که به کمک مردم و دولت جمعآوری و در اختیار موزه قرار گرفته است.
موزه مردمشناسی ابرکوه معروف به خانه صولت، بنایی تاریخی با سردری بلند و باشکوه در محله دروازه میدان ابرکوه میباشد که به دوره زندیه و قاجار تعلق دارد و در بهمنماه سال 1375 هـ.ش با شماره ۱۸۳۹ در ردیف آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
خانه صولت ابرکوه؛ اوج هنر گچبری و مقرنس کاری
خانه هزارمتری صولت (موزه مردمشناسی) ابرکوه، به «آقای صولت» از خوانین ابرکوه در آن روزگار تعلق داشته و معماری آن همانند اغلب خانههای ابركوه و فلات مركزی ایران، درونگرا میباشد. برای رفتن به حیاط خانه، باید از پیش ورودی و هشتی زیبای خانه گذشت تا به دالانی طولانی رسید که با برج چهارگوش بلندبالایی مزیّن شده است.
پس از طی این راهروی خاطرهانگیز و خشتی، حیاطی بزرگ در مرکز خانه صولت جلوه میکند و در چهار طرف آن، 4 صفه با گچبریهای جالب قرار دارد. در ضلع شمالی حیاط، یک اتاق پنجدری زمستان نشین با درهای کوچک میباشد که رو به آفتاب و پوشیده شده از دیوارهای بلند است.
صفه جنوبی خانه صولت ابرکوه (موزه مردمشناسی)، دقیقاً روبروی اتاق پنجدری قرار گرفته و پشت به آفتاب و كاملاً گشوده میباشد که این سرسرا (شکمدریده) با این سبک و 2 ستون گچبری زیبا، مخصوص استفاده در تابستان بوده است. قسمتهایی از جبهه غربی و جنوبی ساختمان هم بهصورت دوطبقه اجرا شده و در زیر صفه جنوبی آن، یک پایاب سنگی برای دسترسی به شبكه قنات زیر خانه بنا گردیده است.
از خصوصیات بارز خانه، ستونهای تزیینی گچبری شده و زیبای آن میباشد که با نقوش اسلیمی برجسته گلوبوته تزئین شده و به همراه صفّههای گوشواره مانند، دورتادور حیاط را جلوهای ویژه بخشیدهاند.
آثار و گنجینه های خانه صولت (موزه مردم شناسی) ابرکوه
موزه مردمشناسی ابرکوه، تصویرگر تاریخی کهن است و حاوی گنجینههایی باارزش و تاریخی مربوط به دوران مختلف اسلامی بخصوص ایلخانی، صفویه و قاجار میباشد که قدیمیترین آنها، به اوایل دوره اسلام برمیگردد.
برخی از این 800 آثار خانه صولت عبارتاند از:
_ مهر و اشیای کاوشهای باستانشناسی مسجد جامع، طاووسالحرمین و قلعه بهمن
_ اقلام مردمشناسی و لوازم و وسایل مربوط به حرفه و پیشههای سنتی
_ لوازم روشنایی و حمام (دارودان، سفیداب، سفیداب دان و...)
_ انواع سنگهای حکاکیشده (سردر منازل، سنگقبر و...)
_ چراغهای گردسوز و زنبوری از جنس مس و برنج و ورشو
_ انواع کوزههای شاموتی، خمره، ظروف (کاسه و...)
_ حکم احمدشاه قاجار به یکی از سرداران ابرکوه
_ انواع سکههای قدیمی (سکه امام رضا)
_ کتب و نسخ خطی نفیس و سندهای قدیمی
_ ادوات شکار (تفنگ، تپانچه، چاقو و...)
_ وسایل آبکشی (لعابدار و لولهدار)
_ قفلهای فولادی دستساز قدیمی
_ ادوات کشاورزی (داس و...)
_ سه در چوبی زیبای قدیمی
_ اشیای زینتی و زیورآلات
_ انواع سنگهای قدیمی
_ جعبه آوازهای قدیمی
_ لباسهای محلی
_ صدها عکس و... .
اگر قصد اقامت در ابرکوه و رزرو اقامتگاه سنتی در بافت تاریخی شهر ابرکوه را دارید، اقامتگاه بوم گردی بابا حسن ابرکوه گزینه مناسبی جهت رزرو به شمار میآید.
در هنگام اقامت در شهر تاریخی ابرکوه، میتوانید از تور یک روزه ابرکوه و تورهای کویرنوردی باکیفیت رادینا استفاده نمایید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره خانه صولت (موزه مردمشناسی) ابرکوه با پشتیبان آنلاین رادینا تماس بگیرید.
پشتيبان آنلاين سايت