غارها ازجمله پدیدههای طبیعی زیبا در مناطق كوهستانی هستند كه از جنبههای مختلفی نظیر تحقیقات زمینشناسی، تأمین منابع موردنیاز انسانها _همچون آب، سنگها، مواد معدنی و..._، زیباییشناسی و حتی جذب گردشگر، همواره موردتوجه قرار میگیرند. غار سیخوران مهریز هم یكی از غارهای زیبای كوههای مركزی ایران است كه از جاهای دیدنی یزد و شگفتیهای طبیعی منطقه كالمند به شمار میرود و طرفداران خاص خود را در میان غارنوردان دارد.
غار سیخوران مهریز كجاست؟
غار سیخوران كه در بین غارنوردان قدیمی با نام غار مخوف نیز شناخته میشود، غاری واقع در دهستان خورمیز از توابع بخش مركزی شهرستان مهریز است كه جلوههای زیبایی از پدیدههای شگفتانگیز زمینشناسی را به نمایش میگذارد و فاصلهای 15 كیلومتری تا مهریز دارد. این غار در منطقه كالمند و جایی به نام گودمرغون واقع شده و از غارهای كوه «بختكی» در نزدیكی نیشكوه تنگ چنار محسوب میشود.
وجه تسمیه غار سیخوران خورمیز
درخصوص علت نامگذاری این غار خورمیز به «سیخوران»، اطلاعات چندانی در دست نیست؛ اما باید گفت كه ساختار تونلی و كاملاً خزشی غار با راهروهایی تنگ و ترسناک، موجب شهرت این غار به نام «غار مخوف» شده است. همچنین طبق برخی منابع، از این پدیده زیبا با نام غار شیدر نیز یاد شده كه به قرارگیری آن در دشت شیدر (دشت بختكی) اشاره دارد.
با غار سیخوران یزد بیشتر آشنا شوید!
شهرستان مهریز با داشتن مناطق كوهستانی، تعداد بسیار زیادی غار مهم را در دل خود جای داده كه ازجمله آنها باید به غار دوسر مهریز بهعنوان بزرگترین تالار زیرزمینی ایران و همچنین چهارمین تالار غاری بزرگ جهان اشاره نمود. غار سیخوران نیز یكی از غارهای جالب این شهرستان است كه باوجود فضای داخلی نهچندان وسیع، زیباییهای خاص خود را دارد. باید اشاره كرد كه غارهای استان یزد ازنظر ویژگی، در سه دسته غارهای تاریخی، زمینشناسی و افسانهای قرار میگیرند كه سیخوران، یک غار زمینشناسی و تماشایی میباشد. لازم به ذكر است كه این غار، هماكنون در مناطق تحت حفاظت سازمان محیطزیست قرار دارد و سالانه، كاوشهای مختلفی توسط گروههای غارنوردی در آن صورت میگیرد.
ویژگی های سیخوران؛ غار مخوف مهریز
غار مخوف مهریز یا غار سیخوران یزد در كنار خصوصیات زمینشناسی منحصربهفرد خود، ویژگیهای جالب دیگری نیز دارد كه ازجمله آنها باید به حضور و زندگی تعداد زیادی خفاش در آن اشاره كرد؛ بهطوری كه معمولاً پرواز خفاشها در غار، مانع حركت سریع یا پیشروی غارنوردان به مناطق عمیقتر میگردد.
طبیعت زیبای بیرون غار سیخوران، شامل مناطقی از تنگ چنار میباشد كه با پوشش گیاهی چشمنوازی همچون گیاه آویشن و بوتههای درمنه تزیین شده است. این زیبایی تا درون غار نیز ادامه مییابد و پس از پشت سر گذاشتن فضای تنگ و تاریک و پر از گلولای، مجموعهای از چكندهها (استالاكتیتها)، چكیدهها (استالاگمیتها) و ساختارهای گلكلمی را برای بازدیدكنندگان به نمایش میگذارد. قطرات آب زلالی كه از سقف و دیوارههای غار میچكد، محیط ایدهآلی برای رشد گونههای جانوری مناسب با فضای غار فراهم كرده است.
در تالارهای غار سیخوران بهویژه كنار حوضچه ته غار، صداها پژواک جالبی دارند و با تكرار ریزش قطرات آب، انسان را در رؤیایی شیرین فرو میبرند. متأسفانه در بخشهایی نیز نشانههایی از آسیب به احجام شكلگرفته درون غار و همچنین یادگارینویسی به چشم میخورد.
باید گفت كه در كنار ویژگیهای دیدنی درون غار، حضور در آن برای افراد چاق یا دارای فوبیای جای تنگ، نسبتاً خطرناک است و میبایست از حضور این افراد در تورهای غارنوردی جلوگیری شود.
مسیر دستیابی و غارنوردی در سیخوران
جهت دستیابی به غار سیخوران یا شیدر مهریز، مسیرهای مختلفی وجود دارد. درواقع، طبق نظر برخی غارنوردان محلی حدود 5 مسیر صعود برای ورود به غار شناسایی شده كه یكی از آنها هماكنون مسدود میباشد. از میان راههای دیگر هم یک مسیر به دره مشرف میگردد و سه مسیر باقیمانده نیز انتها ندارد. غارنوردان جهت ورود به سیخوران میتوانند خود را به منطقه جنوبغربی مهریز برسانند و از پایین كوه، صعود را آغاز نمایند.
با رسیدن به دهانه غار، ورودی باریكی پیش رو قرار میگیرد كه باید از دهلیز تنگ آغازین، بهصورت نشسته یا سینهخیز وارد شد. در غار سیخوران، همچنان مسیرهای فرعی ناشناختهای وجود دارد كه مورد كاوش قرار نگرفته؛ اما مسیر اصلی در حدود 100 متر، توسط علامت با فلشهایی مشخص شده است. در همان ابتدای غار میتوان وارد تالار اول شد كه فضای كوچک و زیبایی دارد؛ سپس با پیشروی، شیب نسبتاً زیادی به عمق زمین دیده میشود كه كاوشگران را به چند دهلیز دیگر میرساند. باید گفت كه غار سیخوران یزد، درمجموع حدود 7 تالار بزرگ و كوچک دارد و در انتهای آن نیز حوضچه آرام و زیبایی به چشم میخورد.
غار سیخوران مهریز، از غارهای جالب و تماشایی این منطقه است كه با نزدیكی به اماكنی همچون چاه مورتنی، مزارع سید و لابید تنگ مهریز، كوههای آدرشک (كوه خیبر)، منطقه حفاظتشده كالمند، منطقه قرق حیاتوحش علیآباد و... علاقهمندان و گردشگران را به بازدید فرامیخواند.
پشتيبان آنلاين سايت