بهار آمده، فصلی که با سرسبزی و شکوفایی همراه است؛ اما همه میدانید که امسال بهاری متفاوت داریم، بهاری که باید جوری دیگر سپری شود، بهاری که تابهحال در تاریخ تکرار نداشته، اولین نوروزی که قرار است بجنگید و مبارزه کنید؛ مبارزه با ویروسی موذی به نام کرونا!
این را بدانید که سفر همیشه هست، مهمانی همیشه هست، باشگاه و کافه و مراکز خرید همیشه هست؛ اما عزیزان و وابستگانتان شاید با یک سهلانگاری، دیگر در بینتان نباشند! حتی امسال، چهارشنبهسوری را نیز باید مانند قدیمیها در حیاط منزل، با پریدن بر روی آتشی کوچک و سنت کوزه شکستن سپری کنید تا به کاهش تلفات چهارشنبهسوری نیز منجر شود.
در طالع بینی سال 99 آمده که امسال سال موش است، موشی که دوستدار فعالیت گروهی و معاشرت اجتماعی است؛ اما امسال به خاطر اینکه در آینده نزدیک دچار پشیمانی نشویم باید از شرکت در مهمانیها و دورهمیها صرفنظر کنیم و شعار بهاریمان این باشد که: «برای دوباره سبز شدن در خانه بمانیم.»
«این عید پی سبزهقبایی نرویم / دیدار عزیز و آشنایی نرویم
تا پاک شود سال نو از ناپاکی // در خانه بمانیم و بهجایی نرویم»
نگران نباشید که هر مشکلی یک روزی تمام میشود، قدری صبر کردن میتواند شما را به بهاری شیرینتر برساند، عظمت لایزال خداوند در برابر ویروسی کوچک وصف نشدنیست پس امیدتان به او باشد و از او مدد بخواهید، مراقب روحتان باشید و قوی بمانید؛ چراکه «امید» تنها روزنه گریز از این وادی سخت است.
مقدمات قرنطینه خانگی
برای اینکه روزهای خوبی را در کنار خانواده در قرنطینه خانگی به سر ببرید باید به این نکات مهم زیر توجه داشته باشید:
- در صورت مصرف دارویی خاص و در صورت اجازه پزشک، آن دارو را برای مدت 30 روز تهیه کرده تا در موقع ضرورت در خانه در دسترس باشد.
- حتماً به فکر یک جعبه کمکهای اولیه باشید که شامل وسایل ضروری مانند چسب زخم، پانسمان، گاز استریل، بتادین، پماد آنتیبیوتیک، قیچی، موچین، دماسنج، داروهای بدون نسخه مانند قرص سرماخوردگی، قرص مسکن، داوری ضد سرفه، داروی تب بر، داروی معده و... است.
- حواستان به وسایل خاص درمانی ازجمله سمعک، لنز و... باشد که باتری یا لوازمیدکی موردنیاز را در منزل در دسترس داشته باشید.
- بهتر است یک کپی از مدارک پزشکی خود را در منزل داشته باشید تا در موارد اضطراری بهراحتی در دسترستان باشد.
سرگرمی های دوران قرنطینه نوروزی
بهجای نگرانی و غصه خوردن بهتر است از این توفیق اجباری که پیش آمده نهایت استفاده را ببرید و با یک سری کارها سختی و یکنواختی این دوران را کمتر کنید:
- تماس تصویری: هرچند با وجود شرایط پیشآمده، سنت دیدوبازدید عید رنگ باخته؛ اما هنوز هم میشود دیدوبازدیدها را بهگونهای امروزی انجام داد. میتوانید امسال از طریق تماس تصویری سال نو را به دوستان و آشنایان تبریک بگویید.
- بازدید از موزههای جهان: میتوانید با نصب اپلیکشن فرهنگ و هنر گوگل (Google Arts & Culture)، آثار هنریای که در موزههای ۷۰ کشور جمعآوری شدهاند را تماشا کنید.
- احساس شادابی: گوش دادن به موسیقی، فیلم دیدن، دوش گرفتن با عصارههای خیار و لیمو و پرتقال، ماساژ درمانی در خانه، رنگ کردن تخممرغهای هفتسین و تهیه شیرینی در منزل، کمک شایانی به شادابی و تغییر حس و حال بدنتان میکند.
- کتاب خواندن: میتوان یک کتاب خواندن ساده را به روشی جذابتر در خانه انجام داد؛ بدین گونه که صفحات یک کتاب را بین اعضای خانواده تقسیم کرده و همه به ترتیب چند صفحه بخوانید، سپس به نقد و بررسی کتاب بپردازید.
- تغییر دکوراسیون: با تغییر دکوراسیون و گلآرایی منزل، علاوه بر اینکه انرژیهای منفی را از محل زندگی دور میکنید، حس تازگی و دوری از روزمرگی را نیز برای اهل خانه به ارمغان میآورید و از شر وسایل اضافی هم خلاص میشوید.
- خاطرهنویسی: خاطرات و اتفاقات این دوران را در یک دفتر ثبت کنید. شاید در آینده با نگاه به آن و یادآوری گذشته، لبخندی بر روی لبتان نقش ببندد.
- مسابقه آشپزی: میتوانید هر روز یکی از افراد خانواده را مسئول پخت غذا کرده و همه به غذای او امتیاز دهید. همچنین جایزهای برای برنده و وظیفهای هم برای بازنده تعیین کرده تا شور و هیجان مسابقه بالاتر برود. با این کار کمی به مادران مهربان هم استراحت میدهید.
- آموزش مهارت: اگر شخصی در خانه، هنر یا تخصص خاصی دارد، میتواند به سایر اعضای خانواده هم یاد بدهد و باعث شادابی بین اعضای خانواده گردد.
- یادگیری آنلاین: در این ایام تعطیل میتوانید با جستجو در اینترنت، به یادگیری هنرهای موردعلاقه ازجمله نقاشی، طراحی، یادگیری زبان جدید و... بپردازید.
- آلبومهای قدیمی: ورق زدن آلبومهای عکس قدیمی میتواند ساعتها بازگویی داستان و خاطرات جذاب افراد خانواده را در پی داشته باشد.
- تابلوی آرزوها: یکی از راههای رسیدن به آرزو و خواستهها این است که آنها را مکتوب کرده و از آرزو کنید تا برایتان محقق شود. به همین منظور میتوانید روی کاغذ یا مقوایی آرزوهایتان (دور شدن بیماری،خرید خانه، ماشین و... ) را نقاشی کرده و آنها را به هم بچسبانید.
- مدیتیشن: مدیتیشن موجب کاهش استرس، تقویت سیستم ایمنی و افزایش تمرکز میشود. در این روش با روشن کردن شمع و پخش موزیک ملایم، ذهن را از افکار منفی خالی کنید. همچنین باید از مشاهده اخبار استرسآور شبکههای مجازی بپرهیزید و نسبت به شایعات بیتوجه باشید.
- ورزش: میتوان با برخی از وسایل منزل به انجام ورزشهای سبک مانند دراز و نشست، اسکوات، کرانچ، یوگا، پرس دمبل، شنای دو دست و... پرداخت.
- خواب کافی: خواب کافی نیز در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش بسزایی دارد. بهتر است این روزهای تعطیل را قدر بدانید و ساعت خواب و ساعت بیولوژیکی بدنتان را اصلاح کنید تا ضمن جبران کمبود خواب از مزایای یک خواب خوب و کافی نیز بهرهمند شوید.
- بازیهای گروهی: انجام بازیهای دستهجمعی مانند: اسم و فامیل، شاه و دزد و وزیر، دوز، سودوکو، اریگامی، پازل، جدول، پانتومیم، مسابقه سؤالات عمومی و... در این روزهای تعطیل میتواند موجب شادی و سرگرم شدن افراد خانواده شود.
- درآمدزایی: میتوانید فرصت را غنیمت شمرده و مهارتهای خاص خود را در معرض دید بگذارید. با تهیه ترشی و خوراکیهای خوشمزه، هنرهای دستی، نقاشی تابلو، زیورآلات و... و فروش آنها بهصورت اینترنتی میتوانید به درآمدزایی خانگی برسید.
- برنامهریزی: بالاخره این چالش سخت هم میگذرد. میتوانید برای برنامههای آینده و سفرهایی که دوست دارید در تابستان داشته باشید برنامهریزی کنید.
درس هایی که کرونا به ما داد!
- شاید در این شرایط همه هدف کرونا قرار نگیرند؛ اما قطعاً مخاطبِ خاصِ هشدار آن هستند؛ هشداری که افراد را به جبران بدیها و ناحقیها فرامیخواند.
- کرونا یادآور این نکته است که قدر بزرگترین نعمت الهی را ندانستهایم و آنگونه که باید، شکر نعمت سلامتی را بهجا نیاوردهایم.
- کرونا یادآور این نکته است که مراقب سیستم ایمنی بدن نبودهایم و با تغذیه نامناسب، آن را ضعیف کردهایم.
- کرونا یادآور این نکته است که پزشکان و پرستاران چه قشر زحمتکش و مهربانیاند؛ سپیدپوشانی که بیمنت مراقب جان هموطنانشان هستند.
- کرونا یادآور این نکته است که باید حواسمان به اطرافیانمان باشد؛ چراکه سلامت ما در گرو سلامت اطرافیانمان است.
- کرونا یادآور این نکته است که هیچچیزی شر مطلق نیست؛ در هر چیزی حکمتی نهفته است که ما از درک آن عاجزیم.
یک نکته خیلی مهم
باید بپذیرید که ناخودآگاه ممکن است در این شرایط سخت، حس روزمرگی و کشمکشهایی هم رخ بدهد. در صورت بروز این شرایط، باید راهی برای حل سریع مسائل یافت و مشکل را ادامه نداد تا به سلامت از این بحران عبور کرد.
به امید بهاری دلنشین که پایانش، امضای خداوند پای تمام آرزوهای مردمان سرزمینمان باشد.