درباره آب انبار هفت بادگیری عصر آباد
از پدیدههای نادر آبانبارهای ایران، آبانبار عصر آباد واقع در روستای عصر آباد زارچ میباشد. قدمت این آبانبار به عهد «مظفرالدین شاه قاجار» میرسد و با باغ 3000 مترمربعی مجاور خود، از آثار وقفی «جهانگیر رستم ایزدی ملقب به ارباب كیخسرو مهربان» _بانی مدرسه كیخسروی یزد و از زرتشتیان دهشمند شهر_ می باشد که سال 1319 هـ.ش توسط «استاد عباس اشکذری» و بر روی قنات «حسنآباد» بنا گردیده است.
هرچند این ساختمان را یک زرتشتی و برای زرتشتیان همان روستا ساخته و چون دیگر آبانبارهای ایران در جهت قبله قرار ندارد، اما به دلیل جای گرفتن بر سر راه قدیم یزد به مشهد و عبور زائران، دارای یک راه ورودی با 23 پله و دو پاشیر جداگانه _یکی در جهت جنوب غرب برای مسلمانان و یکی در جهت شمال شرقی برای اقلیت زرتشتیان_ میباشد كه بهوسیله تیغهای آجری از هم جدا شده است.
معماری آب انبار هفت بادگیری عصر آباد
آبانبار هفت بادگیری عصر آباد، نهتنها ازنظر تعداد بادگیر بههمراه «آبانبار حسینآباد رستاق یزد» در ردیف نخست جهان قرار دارد؛ بلكه جزو معدود آبانبارهای دو مخزنی ایران نیز است كه به هم چسبیدهاند.
این آبانبار آجری؛ یک گنبد خشتی خاگینهای رنگ با تزیینات آجری، 2 مخزن مرتفع 5.3 متری و 7 بادگیر 6 متری چهار سویه و آجری بر روی زمین و مزین به 4 روزن در هر جهت دارد و بادگیرهای آن، با تزیینات دندانموشی زیگزاگی و آجرهای شرقی (بیرونآمدگی اندک از لبه بام) تزیین شده است.
نكته جالب اینكه در نمایی دوردست، هر 7 بادگیر در یک ردیف به نظر میآیند که این را میتوان شاهكار معمار هوشمند آن دانست.
آبانبار هفت بادگیر عصرآباد یزد، به شماره ۷۷۵۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
در صفحه جاهای دیدنی زارچ و اشکذر جاذبههای گردشگری یزد، این دو شهر را معرفی میکنیم.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد آبانبار هفت بادگیری عصر آباد با پشتیبان آنلاین رادینا تماس بگیرید.
پشتيبان آنلاين سايت