خانه افضلی، خانه ای قاجاری از دل تاریخ
خانه افضلی اردکان، خانهای تاجرنشین و بازمانده از دوران قاجار و اوایل دوره پهلوی میباشد که به سبک مرسوم معماری خانههای اردکان و از خشت، آجر و گچ ساخته شده و با سه جبهه فصلی، در دورتادور یک حیاط بزرگ و مرکزی شکل گرفته است.
معماری خانه افضلی
با ورود به خانه افضلی اردکان، حیاط زیبا و خشتی آن بهعنوان اصلیترین بخش عمارت، نظر هر بینندهای را جلب میکند و کمکم، دیگر فضاهای اطراف آن به چشم میآید که شامل یک زیرزمین، تالار و اتاقی مربعی شكل با سقف گنبدی در قسمت جنوبی حیاط، 2 اتاق تودرتو با 6 درِ ورودی در بخش غربی و یک راهپله پشتبام و پایاب در جبهه جنوب غربی خانه میشود. جالب است بدانید که در زیرزمین، یک اتاق آجری وجود دارد و كانال گذر آب در آن قرار گرفته است. در ابتدای ورودی پایاب هم یک اتاق دیگر قرار دارد كه امروزه، راه ورودی آن مسدود شده است.
قسمت زمستان نشین یا همان جبهه شمالی خانه، در دوطبقه بنا شده که یكی از ویژگیهای زیبای این خانه به شمار میرود؛ طبقه اول، سقفی كوتاه با یک انباری و مطبخ دارد و طبقه دوم هم دارای 3 اتاق تودرتو با شش درِ ورودی رو به حیاط میباشد. سقف این اتاقها، بهصورت هلالی شکل است ولی ایوان جلو با 3 ستون قوسی هلالی خود، سقفی مسطح دارد.
از دو راهپلهای كه در گوشههای ضلع شمالی است، میتوان به ایوان و اتاقهای طبقه دوم راه یافت.
بخش تابستان نشین خانه افضلی مانند دیگر خانههای ایرانی، دارای یک ایوان بزرگ با چندین بادگیر میباشد که این بادگیرها، به حوضخانه و سرداب خانه ختم میشوند.
موقعیت کنونی خانه افضلی اردکان
خانه افضلی در بلوار آیتالله خامنهای و کوچه امجد اردکان قرار دارد و در سال ۱۳۸۴ هـ.ش مرمت و بازسازی شده است.
این خانه تاریخی، اکنون به موزه فرش، گلیم و جاجیم تغییر کاربری داده و پذیرای گردشگران و بازدیدكنندگان میباشد.
برای اطلاعات بیشتر درباره این موزه به صفحه موزه فرش اردکان مراجعه کنید.
خانه افضلی اردکان، در تاریخ ۲۴ اسفند سال ۱۳۸۳ هـ.ش با شماره ۱۱۶۱۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد خانه افضلی اردکان با پشتیبان آنلاین رادینا تماس بگیرید.
پشتيبان آنلاين سايت