روستای باستانی خویدک
روستای خویدک، در مسیر جاده یزد _ بافق و ۲۰ کیلومتری استان یزد قرار گرفته است و با آبوهوای سوزان صحرایی و نیمه صحرایی خود، تابستانهایی گرم و خشک و زمستانهایی سرد و خشک دارد.
کلمه «خویدک»، به مفهوم «سرسبزی» و همچنین نام «یک نوع خربزه معروف» میباشد که قدیمالایام، در این روستا کاشته میشده است. خویدک هماینک، نام روستایی تاریخی همدوره با روستاهای خورمیز، فهرج و برخی دیگر از روستاهای کهنتاریخ یزد میباشد که مردم، آن را «ختک یا خدک» میخوانند و در کتب، به «خویدک» معروف است.
روایت است که در گذشتهای دور هنگام حمله اعراب به روستاهای خویدک و فهرج، از اهالی این دو روستا خواسته شده تا به اسلام روی بیاورند؛ اما یهودیان این روستاها، به آنها حمله کرده و عده زیادی از صحابه را در محل کنونی «شهدای فهرج» به قتل رساندهاند و درواقع، اسلام آوردن مردم این سرزمین به دوره خلفای راشدین بازمیگردد.
روستای باستانی خویدک، قدمتی ۳۰۰۰ ساله دارد و آثار تاریخی باارزش آن شامل قلعه خویدک، مسجد جامع قدیم، مسجد حاجی شمس، مسجد پنجه علی، آسیاب آبی، آبانبار حاج سید حسین، نخل ۲۰۰ ساله و... میشود.
قلعه خویدک یزد، پناهگاهی امن در دل کویر یزد
قلعه خویدک، ازجمله شاهکارهای تاریخی و گردشگری کویر ایران و متعلق به دوران آل مظفر (قرن 8 هـ.ش) میباشد که در چندین مرحله، با استفاده از مصالح کاملاً بومی (خشت و گلی) و به روشهای معماری سنتی کویری ساخته شده و برای روستاییان قدیم، کاربرد مسکونی دفاعی داشته است.
4 برج، در 4 طرف این قلعه بسیار بزرگ ۲۲۵۲ مترمربعی قرار دارد که در این برجها، سوراخهایی برای تسلط افراد قلعه بر راهزنان تعبیه شده و آنها بهوسیله تیرکمانهای پرتاب سنگ، به راهزنان حمله میکردند.
دیوار اطراف قلعه خویدک، ارتفاعی بیش از ۸ متر دارد که با چینهبندی مرکب (یک نوع چینهبندی متقاطع با اشکال ترکیبی) و تزییناتی زیبا در نمای بیرونی ساخته شده و خندقی با عرض 10 متر، اطراف آن را فرا گرفته است. در ورودی قلعه نیز با طاق هلالی بلند، در قسمت جنوبی قلعه قرار دارد.
فضای 3 طبقه داخلی قلعه، شامل اتاقکهایی میشود که در 4 ردیف شکل گرفته و 3 کوچه شمالی _ جنوبی هم با ساباطهایی زیبا، آنها را از یکدیگر جدا کردهاند.
این قلعه، از اندک قلعههای باستانی ایران در استان یزد است که ازلحاظ اهمیت، قابلمقایسه با ارگ بم میباشد. در نزدیکی قلعه، بقایای یک آسیاب آبی وجود دارد که در مسیر قنات خویدک قرار گرفته و بیانگر وجود یک سیستم آبرسانی در داخل خود قلعه نیز میباشد.
قلعه خویدک یزد، با شماره ۱۳۰۲۹ در مردادماه سال 1384 هـ.ش در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
مسجد جامع خویدک
مسجد جامع خویدک، مسجدی تاریخی و خشتی میباشد که قدمتش به قرون اولیه دورانهای تاریخی پس از اسلام میرسد و در روستای خویدک یزد قرار گرفته است.
این مسجد تاریخی، در گذشته 2 ایوان شمالی و جنوبی داشته که هماکنون تخریب شده است.
مسجد جامع خویدک، در تاریخ ۱۲ تیرماه سال ۱۳۸۴ هـ.ش با شماره ۱۲۰۵۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت گردیده است.
حسینیه خویدک یزد
حسینیه خویدک یزد، حسینیهای تازهساز و بسیار بزرگ میباشد که فضای مخصوص زنانه آن، 3 طبقه است و از بالا، تسلط کافی بر صحن وسیع حسینیه دارد. این حسینیه، به برگزاری مراسم باشکوه عزاداری و نخل برداری شورانگیز تاسوعا و عاشورا معروف است؛ چراکه هرساله در ایام محرم، هزاران نفر به این حسینیه بزرگ آمده و با عزاداران همراهی میکنند.
ازاینرو بااینکه این روستا، جمعیت چندانی ندارد؛ اما در ایام محرم بسیار شلوغ میشود و جمعیت انبوهی از سراسر ایران و جهان به تماشای مراسم بینظیر زنجیرزنی، سینهزنی، نخلگردانی و جوش دوره در شبهای دوم تا ششم ماه محرم میآیند.
آب انبار حاج سید حسین خویدکی
آبانبار حاج سید حسین خویدکی، یکی از 8 آبانبار وقفی و کارهای خِیر مرد نیکنام روستا «حاج سید حسین خویدکی» میباشد که در روستای باستانی خویدک قرار گرفته و قدمتش به دوره قاجار میرسد.
این آبانبار، 4 بادگیر بلندبالا و شکیل به ارتفاع ۱۰ متر با گنبد آجر پوش دارد. ورودی و سردَر آن هم بسیار ظریف و زیباست که با نقوش و طرحهای هندسی منظم و کاشیهای لاجوردی سنتی تزیین شده است.
آبانبار حاج سید حسن خویدکی، در تاریخ ۱۱ مردادماه سال ۱۳۸۴ هـ.ش با شماره ۱۲۳۴۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
اگر قصد اقامت و رزرو اقامتگاه سنتی در روستای فهرج یزد را دارید، اقامتگاه بوم گردی فروردین فهرج گزینه مناسبی جهت رزرو به شمار میآید.
هنگام اقامت در شهر جهانی یزد، میتوانید از تور یک روزه یزدگردی و تورهای کویر نوردی باکیفیت رادینا استفاده نمایید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره روستای خویدک یزد، با پشتیبان آنلاین رادینا تماس بگیرید.
پشتيبان آنلاين سايت