اگر تصمیم دارید که در سفر خود به یزد و بازدید از مساجد دیدنی شهر بروید، پس حتماً در برنامهتان مسجد حظیره (روضه محمدیه) را قرار دهید.
موقعیت كنونی این مسجد در ضلع شرقی خیابان امام خمینی و محله پیربرج میباشد.
مسجد حظیره چگونه ساخته شد؟
مسجد حظیره که در ابتدا به شكل یک اتاق ساده با پوشش داخلی گچی و نمای بیرونی آجری بوده، در سال 809 هـ.ش توسط «حاجی شمسالدین محمد بن زینالدین علیشاه میبدی» و در مقابل دروازه فتح یا ورودی حظیره کنونی ساخته شده و به اسکان فقرا و محلی برای عبادت اختصاص داشته است.
یک روایت، علت اصلی ساخت بنا را چنین بیان میکند: روزی همسر علیشاه، بیمار و ناتوان میشود؛ ازاینرو، وی در یک شب سرد زمستانی هنگام ورود به دروازه شهر نذر میکند که اگر بتواند شب را جان سالم به در برد، در کنار این دروازه مسجدی همراه با حمام، آبانبار و مکانی برای مسافران میسازد.
ساخت بنای كنونی مسجد حظیره یزد، از سال 1357 هـ.ش و قبل از انقلاب با سرپرستی «آیتالله صدوقی» آغاز میشود و جز سنگ مرمری كه در این مجموعه بوده؛ بقیه آثار، جدید و الحاقی به بنای مسجد هستند و گسترش آن، همچنان ادامه دارد.
معماری مسجد حظیره
مسجد حظیره، یک سردر بلند دارد که با انواع کاشیکاریهای آبی و نقوش مختلف ترنج و خطوط کوفی حاوی نامهای خداوند و پنجتن آلعبا مزین شده و دو مناره چشمگیر با طرحهای زیبا و کاشیهای آبیرنگ نیز به آن جلوهای خاص دادهاند. جالب است بدانید که مسجد حظیره، هیچ نوع كتیبه تاریخیای ندارد.
یکی از ویژگیهای خاص این مسجد، دو شبستان آن میباشد که شبستان ضلع غربی دارای تعدادی ستون بلند و چهارگوش، سکویی سنگفرش و درهای چوبی بزرگ و مشبک رنگین است و شبستان کوچکتر و قدیمیتر دیگر هم دو ایوان کوتاه دارد که هرکدام از آنها، مزین به سردری چوبی با پنجرههایی رنگی و ریز میباشد؛ پنجرههایی که قسمتهایی از آنها، شکسته شده و از بین رفتهاند.
بخش جالب دیگر مسجد، دو سنگقبر کنار هم و متعلق به زوج صاحب زمین مجموعه میباشد که داخل مسجد قرار گرفته و بر روی پیشانی یکی از آنها، عبارت «لاالهالاالله و محمد رسولالله» و دو بیت شعر نوشته شده است.
مسجد حظیره، مرقد سومین شهید محراب
در كنار محراب مسجد، مرقد امامجمعه شهر یزد و سومین شهید محراب «آیتالله صدوقی» قرار گرفته است؛ محرابی که مزین به کاشی معرق و نقوش گلوبوته اسلیمی، ختایی و ترنجی میباشد.
بد نیست بدانیم که «آیتالله صدوقی» عادت داشته که همیشه بعد از نماز شب و نزدیک اذان صبح تا مسجد حظیره برای اقامه نماز برود و پس از نماز هم پیاده به خانه برگردد.
مسجد در زمان جنگ، نقش پایگاهی نظامی و دژی مستحکم را برای جمعآوری کمکهای مردمی داشته که حدود 4000 جوان یزدی را عازم جبهههای نبرد حق علیه باطل کرده و درنهایت، به درجه رفیع شهادت نائل شدند.
مسجد حظیره اکنون هم هرسال، محل برگزاری نماز عید سعید فطر میباشد.
اگر به بازدید مسجد رفتید، به دیدار مسجد امیرچخماق و مسجد جامع یزد كه در فاصله کمی از آن قرار گرفتند نیز بروید.
برای اطلاعات بیشتر درباره مسجد حظیره یزد با پشتیبان آنلاین رادینا تماس بگیرید.
پشتيبان آنلاين سايت