قلعه مهرپادین یزد راوی تاریخ ایران
قلعه مهرپادین مهریز در کنار قلعه سریزد و قلعه خورمیز جزو جاذبههای گردشگری مهریز یزد بهحساب میآید. این قلعه تاریخی، روزگاری سکونتگاه موقتی مردم مهریز بوده و با مساحتی به طول ۱۶۰ و عرض ۱۴۸ متر در مجموعه مهرپادین مهریز و میان باغهای میوه، زمینهای زراعی و کشتخوانها قرار گرفته است.
قدمت قلعه در برخی منابع، مربوط به دوران صفوی و در برخی دیگر متعلق به دوران حکومت آل مظفر (قرن ۸ هـ.ش) و همزمان با ساخت مجموعه مهرپادین ذکر شده است. سازنده آن را نیز جوانی میدانند که در طفولیت، از حمله مغولان به مهریجرد در امان مانده و در بزرگسالی برای جلوگیری از تکرار حملات، این قلعه بزرگ را با دیوارهای بلند و خندقی عمیق ساخته است.
قلعه مهرپادین اقامتگاهی موقت
قلعه مهرپادین، سکونتگاهی دائمی نبوده و اهالی روستا فقط در زمان خطر و برای فرار از حمله دشمنان، با اموال باارزش خود به این قلعه رفته و چند روزی را در آن سپری میکردند. در چنین ایامی، آنها برای درخواست کمک از دود و چوب سوخته استفاده نموده و از قلعههای دیگر یاری میخواستند.
قلعه خشتی مهرپادین تا چند دهه اخیر هم فعال و مسکونی بوده، هر شخصی اتاقی داشته و برای ذخیره و نگهداری کالا، محصولات کشاورزی، آذوقه، دام و... از آن استفاده میکردند.
شگفتی های معماری قلعه تاریخی مهرپادین
قلعه مهرپادین مهریز دارای ۲ حصار خشتی 6 متری و ۹ برج مدور 5 تا 8 متری با روزنهها و تیرکشهایی برای دفاع میباشد که قسمت بالای آنها به شکل کنگرهای تزیین شده است.
در ورودی قلعه، چوبی و ۲ قسمتی است و گلمیخهای فلزی آن را بسیار زیبا ساختهاند. سردر ورودی قلعه مهرپادین نیز دارای قوسی خوشفرم و نیزهدار با نقوش هندسی در دو طرف میباشد که قسمت بالایی آن با تیرکش و تزئینات چلیپایی آراسته شده است.
یک هشتی زیبا با پوشش 4 بخشی در فاصله بین در اول و دوم قلعه قرار گرفته که قسمت زیرین آن کاربرد نگهداری کالا را داشته است. پس از ورودی، گذرگاه اصلی قلعه با 3.30 متر پهنا و گذرهای فرعی با عرضی حدود 1.70 متر در جهت شرقی _ غربی ساخته شدهاند.
فضای داخلی قلعه مهرپادین مهریز نیز شامل فضای شاهنشین یا اربابنشین در بالاترین قسمت بنا (بالای فضای ورودی)، بخش مسکونی (شاهنشین و عامنشین)، فضای عمومی یا مذهبی، انبار نگهداری کالا، اسطبل و... میشود.
اتاقهای طبقه پایین برای نگهداری احشام و طبقه فوقانی با عبور از پلههای خشتی و باریک برای سکونت و زندگی مردم بوده است.
برجهای داخلی قلعه نیز ۲ طبقه و گنبدی با راهپلههای مدور و مارپیچ میباشد. در قسمت شرقی قلعه، چاه قنات عمیقی وجود دارد که برای تأمین آب موردنیاز قلعه به کار میرفته است.
قلعه خشتی مهرپادین در سال ۱۳۸۱ هـ.ش با شماره ۶۱۴۳ در فهرست آثار میراث فرهنگی کشور به ثبت رسیده است.
اگر قصد اقامت و رزرو اقامتگاه سنتی در بافت تاریخی شهر مهریز را دارید، بوم گردی سرای مهرگرد مهریز گزینه مناسبی جهت رزرو به شمار میآید.
هنگام اقامت در شهر تاریخی مهریز میتوانید از تور یک روزه مهریزو تورهای کویرگردی باکیفیت رادینا استفاده نمایید
برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره قلعه مهرپادین مهریزبا پشتیبان آنلاین رادینا تماس بگیرید.
پشتيبان آنلاين سايت