روستای سریزد بهعنوان یكی از روستاهای تاریخی شهرستان مهریز، شگفتیهای بسیاری را در دل خود جای داده كه ازجمله آنها میتوان به قلعه یا ارگ سریزد اشاره كرد. این بنای خشتوگلی بهعنوان یكی از زیباترین جاهای دیدنی یزد و مهریز، در طول قرنها ثابتقدم مانده و شكوه جلال خود را از دیرباز حفظ كرده است. ارگ سریزد با قدمتی متعلق به قرون 3 تا 7 میلادی، امروزه جزو جاذبههای گردشگری مهم استان یزد به شمار میرود که نمونهای بینظیر از معماری استوار قلعههای قدیمی را به نمایش میگذارد. با ما همراه شوید تا سری به این شاهكار دوره ساسانی بزنیم.
سریزد کجاست؟
سریزد، روستایی تاریخی و تماشایی در 5 كیلومتری شهر مهریز است كه با بناهای قدیمی و شگفتانگیز خود، جزو مقاصد گردشگری اصلی استان یزد به شمار میرود. این روستا كه هماكنون در مسیر جاده یزد به كرمان واقع شده، روزگاری ورودی شهر یزد بوده و اهمیت جغرافیایی و تجاری بسیاری داشته است. روستای سریزد كه در دوران قبل از ورود اسلام به ایران با نام «فرافر» شناخته میشده، كاروانسراهای بسیاری را بهعنوان محل حضور كاروانهای تجاری در بر داشته که امروزه در قالب اقامتگاه و هتل، آماده خدمترسانی به مسافران و گردشگران میباشند. برای اطلاعات بیشتر درباره این روستای کهن به صفحه روستای سریزد مهریز مراجعه کنید.
معماری ارگ سریزد
قلعه سریزد از خشت و گل بنا شده و دارای سهطبقه با مساحت ۷۷۹۰ مترمربع است؛ طبقه اول برای افراد کمبضاعت، طبقه دوم برای قشر متوسط و طبقه سوم برای اعیان و اشراف. عظمت و بزرگی این قلعه، نشان از جمعیت بالای آن در گذشته دارد.
قلعه سریزد، _در زمان جنگ و ناامنی_ محلی برای سكونت روستائیان سر یزد بوده و دو در ورودی اصلی و پشتیبان داشته است. در اصلی آن، از سمت بالا به پایین باز و بسته میشده و نقش یک پل را برای ورود و خروج ایفا میکرده است. در پشتیبان و فلزی هم برای دفاع از درِ اصلی، هنگام ورود دشمن بوده که بهعنوان در پشتیبان، بسته میشده و توسط نگهبانان قلعه، آب داغ و قیر مذاب و آتش از بالای آن بر سر و روی دشمن ریخته میشده است.
این بنا، دارای دو حصار و بارو نیز میباشد که حصار بیرونی با ارتفاع ۶ متر، ۳ برج مدور و حصار داخلی هم با ارتفاع ۹ متر، ۶ برج دیدبانی دارد. لبههای برج، همه به شکل کنگرهای میباشد و حفرههایی نیز برای تیراندازی سربازان به دشمن دارد.
حقایقی جالب درباره ارگ سریزد
قلعه سریزد مهریز، یکی از کهنترین و بزرگترین صندوق امانات بانکی ایران بوده و برای ذخیرهسازی غلات و مواد غذایی _كه برای آن دوره تاریخی ارزشمند بوده_ هم از آن استفاده میشده است. قلعه تقریباً حدود ۴۶۸ عدد راهرو، اتاق و حجرههای متعدد در دو طرف داشته كه هرکدام باوجود در و كلید مجزا، محل نگهداری اشیاء گرانبهای روستائیان بوده است.
ازآنجاییکه این قلعه، در دشت قرار گرفته؛ علاوه بر برج و بارو، در گرداگرد آن یک خندق عریض ۶ متری با عمق ۳ تا ۴ متر حفر شده كه آن را پر از آب میکردند و با كاه رویش را میپوشاندند تا بتوانند در هنگام حمله دشمن از خود دفاع كنند.
ارگ سریزد بهعنوان یک بنای كهن و باستانی، در تاریخ 27 خرداد سال 1354 هـ.ش با شماره 1084 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و بیشازپیش موردتوجه تاریخدوستان و علاقهمندان قرار گرفته است. این قلعه در كنار دیگر جاذبههای شهرستان مهریز نظیر كاروانسرای زینالدین بهعنوان تنها كاروانسرای مدور ایران، جلوههای منحصربهفردی از معماری ساده و زیبای پیشینیان را به نمایش میگذارد. همچنین قلعه سریزد، در نزدیكی جاذبههایی نظیر قلعه خورمیز با قدمتی 1600 ساله و كوهریگ مهریز قرار گرفته و به مقصدی گردشگری برای بسیاری از علاقهمندان تبدیل شده است.
شما هم درصورت تمایل میتوانید با شركت در تور سریزد و مهریز و اقامت در بومگردیهای سریزد، به تماشای ارگ باشكوه و تاریخی آن بروید و از زیباییهای چشمنواز قلعه لذت ببرید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره قلعه سریزد مهریز با پشتیبان آنلاین رادینا تماس بگیرید.
پشتيبان آنلاين سايت