شهرستان میبد با داشتن تاریخچهای كهن و چندهزار ساله، جاذبههای گردشگری بیشماری را در اطراف خود جای داده كه یكی از زیباترین آنها، روستای مزرعه كلانتر میبد است. این روستای كوچک و خوش آبوهوا با جمعیتی حدود 22 خانوار، جزو پرطرفدارترین جاهای دیدنی یزد و سكونتگاه زرتشتیان به شمار میرود كه به نوعی، نماد زندگی مسالمتآمیز ادیان مختلف در کشور پهناورمان ایران میباشد. با ما همراه باشید تا سری به این روستای تماشایی و زیبا بزنیم.
درباره روستای زرتشتی نشین مزرعه کلانتر یزد
مزرعه کلانتر میبد، روستایی با پیشینه تاریخی است و آب انبارهای قدیمی، آسیابهای آبی و قلعههای بهجامانده تاریخیِ پیش از اسلام در این روستا، گواهی بر این ادعا میباشند. این روستا، با بافت سنتی خود گویی از ابتدا با گنبدهای خشت و گلی سر از خاک برآورده و با خورشید تابانِ کویری که اقلیمی گرموخشک را ساخته، سازشی دوستانه نموده است. در فصل بهار و پاییز، خنکی به روستا بازمیگردد و در آن ایام، جاذبه روستای کلانتر چند برابر میشود. جالب است بدانید که اکثر ساکنین روستا، از زرتشتیان بومی تشکیل شده و هنوز پایبند به رسم و آیین گذشتگان و اصالت میباشند.
سبک معماری و بافت روستای مزرعه کلانتر یزد
روستای مزرعه کلانتر یزد، از شمال به مزرعه رفیعآباد و از جنوب به مزرعه قاسمآباد متصل میشود و به دلیل اینکه این روستا از قدیم در شاهراه تجاری و ارتباطی قرار داشته، ازنظر باستانشناسی و گردشگری دارای ارزش فراوانی میباشد. در همه جای روستا، بافت تاریخی اصیلی به چشم میخورد که گویا سازنده تاریخ است. نظاممهندسی حاکم بر روستای مزرعه کلانتر میبد، حاکی از نظم و اهمیت خاص اکوتوریسمی (طبیعتگردی) این روستا میباشد؛ اکثر خانههای خشت و گلیِ 4 صُفهای آن با بادگیرهای برافراشته، بر روی سطح شیبدار به سمت غرب بنا شده و هرکدام، چندین دالان طویل دارند که یادآور کوچههای مسقف کویر هستند. طراحی پلانهای دو خانه نسبت به هم نیز بهگونهای است که اگر از پشتبام نگاه کنیم، متوجه تفکیک آنها نمیشویم.
قنات، تأمینکننده آب مصرفیِ کشاورزی مردم این دیار است و چشمه اصلی روستای مزرعه کلانتر یزد هم که از بلندترین نقطه روستا تا انتهای آتشکده جریان دارد، به زیبایی و جذابیت منطقه افزوده است.
درختان پسته، توت و انار با گلنارهای زیبا در بین خانهها و زمینهای اطراف و کشتزارهای سبز وسیع و تپهماهورهای بِکر با گلهای رنگارنگ و نرگس و گیاهان خودروی بیابانی، سرسبز کننده این روستای کویری هستند و بهویژه در بهار، زیبایی وصفناپذیری را در منطقه حاکم میکنند.
آیین و رسوم در روستای مزرعه کلانتر یزد
مردمان مؤمن منطقه مزرعه کلانتر، برای عبادت به تنها آتشکده روستا میروند و در زیارتگاهی که در نزدیکی آن قرار دارد، به راز و نیاز با اهورامزدا پرداخته و مراسم مذهبی خود را نیز در آنجا به پا میکنند. علاوهبر مراسم مذهبی، آیین و رسوم برگزاری جشن و شادی هم در روستای مزرعه کلانتر یزد حاکم است که شامل آتشبازی در چهارشنبهسوری، مراسم استقبال از نوروز و چیدن سفره هفتسین همچون دیگر مردمان ایرانزمین میشود.
از جشنهای خاص این دیار نیز باید به موارد زیر اشاره کرد:
_ جشنهای مهرگان به مدت 6 روز در تاریخهای 10 مهر و 10 تیرماه برگزار میشود.
_ جشن سده که در صدمین روز زمستان به پا میشود و زمستان را به 5 ماه تقسیم میکند.
_ جشن دیگان که از بزرگترین و ویژهترین جشنهای زرتشتیان است و زمان برگزاری آن 10 دی میباشد.
_ فروردین گاه که از دیگر جشنهای بزرگمردمان این دیار است و در 10 فروردین برپا میشود.
در روستای مزرعه کلانتر یزد برای تدارکات این جشنها؛ میوههایی همچون هندوانه، انار، خربزه، سیب و انگور و تنقلاتی از قبیل شیرینی، آجیل و شربت تهیه میشود و اهالی خوشسلیقه آن هم در پوششی از پیراهنزیر، پیراهن رویی، شلوار و کفش که البته مردان با سربند و کلاه و زنان با کلاهک (لچک) و روسری (مکنی) تا پاسی از شب را به جشن و شادی میگذرانند.
سوغات و صنایع دستی روستای مزرعه کلانتر یزد
سوغات روستای مزرعه کلانتر یزد شامل پسته، انار، توت، انواع نانهای محلی و نوعی حلوا میشود که با آرد، روغن فراوان و شیره توت تهیه میشود. انواع بافتههای سنتی نیز از مهمترین صنایعدستی این روستا به شمار میرود.
میبد؛ زادگاه فرهنگ هزاران ساله
شهرستان میبد با فرهنگ غنی و ارزشمند خود، یادگاری از زندگی هزاران ساله نیاكان و پیشینیان را دربرگرفته و در گوشه و كنار این منطقه، نمونههایی منحصربهفرد از آثار تاریخی و هنری را به نمایش گذاشته كه در نوع خود بسیار بینظیر است. از دیگر جاذبههای گردشگری میبد میتوان به دژ باشكوه نارین قلعه اشاره كرد كه گویا مركز كهنترین تمدن بشری یزد بوده و سازهای استوار و پابرجا دارد. كاروانسرای شاهعباسی میبد نیز بهعنوان یكی از 999 كاروانسرای عباسی كشور، امروزه به موزه زیلو و پلاس تغییر كاربری داده و به یكی از موزههای پرطرفدار شهرستان میبد تبدیل گشته است. در نزدیكی این كاروانسرا، سازه جالب و تماشایی دیگری نیز وجود دارد كه با نام یخچال میبد شناخته میشود؛ این بنا با معماری ساده و چشمنواز، حكم یخچالی بزرگ و خنک را داشته که در گذشته برای نگهداری مواد غذایی و آب سرد استفاده میشده است. از میان جاذبههای طبیعی میبد نیز میتوان سنگآبهای ندوشن را نام برد كه پدیدهای شگفتانگیز و زیبا با خواص درمانی و طبی بسیار میباشد.
استان یزد؛ مأمن زرتشتیان
روستای مزرعه كلانتر میبد، تنها روستای زرتشتینشین یزد نیست و در گوشهوكنار این استان میتوان هموطنانی از سایر ادیان را مشاهده كرد كه زندگی مسالمتآمیز و آرامی در كنار یكدیگر دارند. باید گفت كه در سراسر یزد، روستاهای زرتشتینشین دیگری هم به چشم میخورد كه علاوهبر ویژگیهای فرهنگی و مذهبی خاص، دارای جاذبههای طبیعی و تاریخی بسیاری میباشند. یكی از دیدنیهای زرتشتیان در شهرستان تفت، روستای چم نام دارد كه سرو كهن 3 هزارساله را در خود جای داده و از مراكز اصلی برگزاری جشنهای زرتشتیان به شمار میرود. همچنین روستای مباركه، دیگر روستای زرتشتینشین تفت است كه هرساله به محل برگزاری مراسم جالبی نظیر آیین گاهنبارخوانی تبدیل میشود.
روستای مزرعه كلانتر با جاذبههای گردشگری زیبای خود، همواره موردتوجه مسافران داخلی و خارجی قرار میگیرد و در كنار سایر دیدنیهای میبد نیز مقصد خوبی برای علاقهمندان به آدابورسوم ادیان مختلف محسوب میشود. درصورت سفر به این گوشه از كویر ایران، بومگردی وستا میبد با قرارگیری در روستای مزرعه کلانتر میتواند میزبان گردشگران گرامی میباشد. برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره روستای زرتشتینشین مزرعه کلانتر یزد، با پشتیبان آنلاین رادینا تماس بگیرید.
پشتيبان آنلاين سايت